Nattfågelexkursion 15/6

Ca 25 deltagare fick uppleva en fantastiskt vacker och fin försommarkväll vid Vadarängen. Våtmarken formligen kryllade av fåglar och ungar av grågås, gräsand, skedand, knipa, trana, rödbena m fl visar vilken viktig barnkammare området är. Förutom de häckande vadararterna tofsvipa, rödbena och
enkelbeckasin, rastade brushanar, svartsnäppor, gluttsnäppor, grönbenor och skogssnäppor, nu på sin väg söderut. Två mindre strandpipare kan nog räknas till de häckande arterna. Mängder av simänder med gräsand och kricka som dominerande arter födosökte, men även skedand, snatterand, bläsand och någon årta sågs. Den svartkråka som hållit till i området sågs av de flesta deltagare och många fascinerades av de ca 1000 starar som kom in för övernattning. Två sjungande trastsångare, spelande näktergal och ropande gök bidrog till stämningen – vilken fågellokal vi har vid UKnö!
Nattfåglarna då? Vi åkte i karavan vidare och stannade vid Vittinge, Råberga och Nygård. Det var väldigt tyst, men en nattskärra spelade fint öster om Nygård. Den flygande ekoxhane som brummade förbi tillhör också försommarnatten.
Magnus Kasselstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *