Rapport från Orrmorgon lördag den 20 april

Lördagen den 20 april, på påskafton, var det dags igen för fågelklubbens traditionella orrmorgon.
Efter samling i Västervik respektive Gamleby klockan 05:00 var vi framme vid Svartsjövägen en halvtimma senare och parkerade strax efter avfarten. Direkt efter bildörren öppnats hördes orrspel på avstånd. Efter 200 meters promenad kom vi fram till observationsplatsen vid jakttornet på behörigt avstånd från den kända lekplatsen. Nu hördes orrspel tydligt i riktning mot lekplatsen men även från andra platser i området.
Fågelsången var intensiv med rödhake, taltrast, dubbeltrast, koltrast och bofink som dominerade i ljudbilden. En trädlärka sjöng intensivt strax intill och alla kunde se den i skyn. På avstånd hördes tranorna vakna, sångsvan ropade och spillkråka trummade. Vi spanade intensivt efter trädspelande orrar. Vi hittade en rackelhane med huvud som en orrtupp men stjärt mera lik en tjäder. Det är säkert samma individ som först sågs här förra året. Men så flög en orre in i området och satte sig i en asp. Alla kikare riktades dit och vi upptäckte att det var en orrhöna. Någon tupp visade sig inte i trädspel, men ljudmässigt var de väl representerade. Minst fem tuppar hördes samtidigt. Vi avslutade omkring halv nio. Alla hade både fått höra orrspel och fått se orre.
Ljudupplevelsen med orrspelet blandat med de uppvaknande fåglarna och den allt mer intensiva fågelsången blir ett bestående minne – åtminstone fram till påsktårtan!
Kent Gullquist och Larsgunnar Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *