Rapport från fågeltornskampen 4 maj 2019

Den årligaI tornkampen där fågeltorn i Norden tävlar om att se flest arter under en dag mellan kl 05.00-13.00 har gått av stapeln. Tjust fågelklubb var förstås med också i år och tävlade med tre fågeltorn; Fågeltornet vid Slåhagen (Uknö), plattformen vid Brostugan (Uknö) och för första gång fågeltornet vid Hermanstorp våtmark.

 

 

Från Hermanstorp våtmark Foto: Per H.N.

Från Hermanstorp våtmark Foto: Per H.N.

Det blev en rätt tuff och kall dag för de flesta med temperatur runt nollstrecket. Regn, snö, hagel och åska försvårade skådandet för skådarna. Fåglarna verkade dock ganska obesvärade av vädret då det efter de svåra förhållandet var relativt bra resultat från alla tre torn i kommunen.

Det ble väldigt jämnt resultat mellan Slåhagen – 75 arter  och Brostugan 74 arter.  Vid Hermanstorp sågs 60 arter.

Man kunde önska att deltagandet vid tornen varit bättre, men vädergudarna råder ingen på. Vid Hermanstorp deltog dock totalt 12 personer under hela dagen och det stadsnära läget kan ha bidragit till detta. Insatsen till Bo Lewander skall framhävas som deltog under två pass –  timmarna på morgonen och sedan bidrog till att skåda hem fyra arter i slutklämmen.

 

Höjdpunkterna från Brostugan var spetsbergsgås, ägretthäger och stenfalk.

Tuffa väderförhållanden även vid plattformen vid Brostugan (Uknö) Foto: Eddy Kasselstrand

Här Gluttsnäppor – Brostugan.  Foto Eddy Kasselstrand

Rapport från fågeltornet vid Slånhagen

Usch vad det var kallt! Rainer och jag skakade av köld men vi lyckades ända skaka fram några fågelarter. Tidigt på morgonen ropade göken och en fasan hördes på avstånd. Att höra fasan från Slåhagstornet hör minsann inte till vanligheterna. Vi lyckades se eller höra totalt 75 arter. På Slåhagens vatten fiskade närmare 25 storskrakar genom samordnade attacker mot fiskstim. Krickor, några knipor, ett par skedänder och ett par snatteränder fanns där. På flotten tycktes tranan fixa med sitt rede, men hon var borta långa stunder så det fanns antagligen inga ägg att ruva. Gässen på fälten och änderna i Slåhagen attackerades ständigt av närmare tio havsörnar, de allra flesta ungfåglar. Tofsviporna var mycket upprörda eftersom havsörnarna syntes gå omkring på marken för att hitta deras ägg. Aldrig tidigare har jag sett havsörnar ligga på magen på marken, men detta gjorde två örnar. En ny erfarenhet för mig. Över Uknö glo sågs skräntärnor, fisktärnor, skrattmåsar, fiskmåsar och gråtrutar födosöka. Och över Boflagen ett par havstrutar och en fiskgjuse. Förutom rovfåglarna havsörn och fiskgjuse tog det lång tid innan brun kärrhök och sparvhök visade sig och vi fick kämpa in i det sista för att få se en ormvråk segla över skogen åt Bjursholmshållet. Årets tornkamp vid Slåhagstornet stod för tre rekord: Det kallaste vädret, minst antal besökande (2), och minst antal arter. Men sammantaget var vi nöjda med dagen och solen var varm vid de tillfällen den visade sig.                                 Larsgunnar

Hermanstorp våtmark överraskade med en ropande hornuggla på morgonen. Sedan  dök inte mindre än tre olika falker (pilgrim, torn och lärk) upp under dagen. En gulärla (- bestämd som underarten flavissima) visade sig ganska nära tornen för fyra av deltagarna. Tyvärr fick vi inget fotobevis på denna ganska stirriga ärla, så vi får nog leva med att observationen blir underkänd.  I stort var det dock en väldigt bra debut för Hermanstorp våtmark.

Här en årta (hane) som visade sig riktigt nära vid Hermanstorp och gav bra fotoläge. Foto: Greger Ström

 

De tre bästa i Sverige:  Södra Lund-tornet, Öland 106 arter, Stockviken på Gotland 99 arter och Norsa i Köping 97 arter.

Fågeltornskampen-2019-resultat  Källa: Birdlife Sverige

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *