Ringmärkning vid brostugan 23/9

Denna septemberlördag bjöd på sensommarväder med svaga vindar och behagliga temperaturer. Nät sattes upp i halvmörkret redan före klockan 6 och med en lite trevande start började fåglarna fastna i näten, samtidigt som allt fler klubbmedlemmar anlände. Närmare 40 personer fick uppleva en jämn ström av fåglar som kunde studeras på närhåll vid ringmärkarbordet.

När vi plockade ner näten vid 11-tiden kunde vi summera 103 nymärkta fåglar av 16 arter. De talrikaste var gransångare (33), kungsfågel (16) och rörsångare (11). Många gladdes särskilt åt att få stifta bekantskap med skäggmesar, som nu har börjat röra på sig i vassarna och 7 ex kunde förses med ring.

I övrigt kan bl a nämnas 2 sena sävsångare och 2 taltrastar. Ingen blåhake hamnade i näten och vi undrar vad som hänt. Endast 6 ex har ringmärkts under hösten, vilket är det lägsta antalet sedan märkningen vid Brostugan fick den omfattning som den nu har.

Mycket fika och trevliga samtal förgyllde morgonen för de som gjort sig besväret att stiga upp tidigt och sedan tillbringa förmiddagen vid Brostugan. En tranflock sträckte över, snatter- och bläsänder födosökte på Vadarängen, förbisträckande ladusvalor och lockläten av bl a sånglärka, trädlärka och trädpiplärka mm – en härlig fågelmorgon i september!

Text: Magnus Kasselstrand

Bild: John Markskog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *