Lyckad ringmärkningsmorgon vid Brostugan 12/9

Ca 25 personer fick vara med om en trevlig septembermorgon vid märkplatsen vid Uknö. Det hängde dock på en skör tråd, då regn hotade men mer än några lätta skurar blev det inte. Drygt 100 fåglar av 14 arter ringmärktes och därtill kontrollerades ett 10-tal redan märkta fåglar.

Blåhake var nog den mest önskade arten bland besökarna och ingen blev besviken då 5 ex märktes och dessutom 1 redan märkt kontrollerades. I övrigt fick alla stifta närmare bekantskap med rörsångare (28 märkta),
lövsångare (19), svarthätta (11), sävsångare (10) och sävsparv (10).

Mest spännande för oss märkare var att 4 unga brunsiskor ringmärktes, vilket är ett resultat av att denna ras av gråsiska nu blir mer och mer etablerad som häckfågel längs kusten här i kommunen.

Vid sidan av märkningen fanns mycket annat att beskåda. Grågäss och tranor flög förbi i stort antal och på den nästan torra Vadarängen födosökte gul- och sädesärlor, piplärkor, brushanar, kärrsnäppor och större strandpipare. För de som stannade kvar längst blev det lön för mödan då 2 unga kustsnäppor och 1 rödstrupig piplärka noterades. Trots det gråmulna vädret sågs en del
rovfåglar av vilka 2 blå kärrhökar (bl a en vacker ad hane!), 1 duvhök, 1 pilgrimsfalk och 1 tornfalk kan nämnas.

Sammanfattningsvis: Vilken fin fågelmorgon vi fick uppleva!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *