Nattfågelexkursion

Andäktigt stod vi där i vassen mellan plattformen och pumphuset med myggorna envist surrande runt oss . 18 personer helt tysta och visst, nu bjöd den på några klara, melodiska och välljudande strofer! Busksångaren, denna verkliga mästare och kvällens solist, presenterade sig utan att riktigt sjunga ut för fullt. Gökar gol, näktergalar spelade, vattenrallar grymtade, rörsångare kraxade och ute vid ån hördes trastsångarens grova och kraxiga stämma.

Över oss hördes lockläten av svartsnäppor , skogssnäppor , kringflygande krickor och snatteränder. Det dånade dovt när en tusenhövdad starflock lyfte ur videbuskar innan de riktigt kommit till nattro. Likt ett fiskstim kastade flocken fram och tillbaka med exakta koordinerade rörelser över vassen. Eller var det kanske en myggsvärm? Det var en magisk försommarkväll i våtmarken och det var nog ingen som ångrade valet av aktivitet denna fredagskväll.

Lägg till detta njutobsar av bl a svartsnäppor, spelande rödbenor, en ägretthäger och ett par årtor i ett osannolikt fint kvällsmedljus och inte att förglömma den extatiskt sjungande kärrsångaren vid p-platsen. Nattfåglar då? Nja, långt i fjärran en tiggande hornuggleunge bortom Grånsten och en nattskärra, även den knappt hörbar vid Råberga. Några av oss åkte till Hjulby/Ottinge efter exkursionsavslutet och fick där höra två vaktlar spela.

Magnus (text) och Kajsa (foto)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *