Höstmorgon med ringmärkning vid Uknö

Dagens andra Kungsfiskare

Vi var ett 20-tal medlemmar som fick uppleva en stilla och behaglig septembermorgon vid Brostugan. I luften typiska höstlock av järnsparvar, lärkor, finkar och en och annan dubbeltrast. På Vadarängen födosökte enkelbeckasiner, brushanar, tofsvipor, krickor, bläsänder, sädesärlor och ängspiplärkor. Från vassen hördes vattenrallar, blåmesar och sävsparvar. Blåhake och en flock skäggmesar sågs vid p-platsen, men undvek att hamna i märkprotokollet.

Kungsfågel

Att ordna visning av ringmärkning är alltid ett lotteri och man kan bara drömma om att få visa upp en art som kungsfiskare. De besökare som kom tidigt fick dock möjlighet att se arten på närhåll när den fastnade i näten före kl 7. Det var tråkigt för de som kom för sent – trodde vi! Men straxt före kl 10 hamnade kungsfiskare nr 2 i näten! Båda var ungfåglar som så här drar runt längs vattendrag och sjöar.

Sävsångare

Ringmärkningen omfattade i övrigt totalt 81 fåglar av 13 arter och talrikast var sävsparv (17), gransångare (15) och blåmes (14). Vi fick möjlighet att visa hur man skiljer gransångare från lövsångare, köns- och åldersbestämning av sävsparvar mm. Sävsångare och ärtsångare har i stort flyttad bort, men enstaka eftersläntrare hamnade i näten.

Ärtsångare

Som om inte det var nog minns vi flera obs av ägretthäger och en uppvisning av fyra intensivt kacklande havsörnar över plattformen.

Brun Kärrhök, Stjärtmes, Ägretthäger och Havsörn

Text: Magnus Kasselstrand, Foto: John Markskog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *