Fågelklubbens ugglekväll

Fredagen den 21 oktober var det dags för klubbens ugglekväll vid Uknö. Totalt 20 deltagare hade anmält sig ända från Norrköping och Linköping i norr till Ålem i Mönsterås kommun i söder. För en lyckad ugglekväll krävs ugglor men ugglorna är inaktiva vid dåligt väder, dvs regn och blåst.

Här kan man se Hornugglans orangea ögon, vid fotografering blir ögonen ofta gula.

SMHI:s prognos för kvällen var molnigt väder, ganska varmt, svag byig vind men uppehåll. Prognosen var därför inte den allra bästa men det fanns ingen anledning att ställa in. Tvärs emot prognosen började det duggregna strax före kl 18 och stundtals regnade det! Deltagarna tycktes ändå ganska nöjda vid den värmande elden och korvgrillningen. Först kl 19:15 blev det uppehåll och vi hissade fångstnät och startade hornugglehanens revirläte för att locka ugglorna i näten. Varje halvtimma kollade vi näten men inget hände till en början.

Efter hand åkte tyvärr flera hem. Tyvärr – för kl 21:15 fastnade en hornuggla i Kents nät till förtjusning för de sex som dröjt sig kvar. De fick se en hornugglehane, född i år, på riktigt nära håll. Antagligen åkte de lyckliga hem och hade sköna uggledrömmar hela natten.

Larsgunnar och Kent
Foto
: John Markskog

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *