Kvällsskådning vid Hermanstorps våtmark den 5 maj 2020 – Jordugglornas kväll

Vilken kväll det blev! Större delen av dagen var mulen och lite ruggigt kall, men mot kvällen klarnade det upp och blev varmare. Samtidigt som vi samlades passerade en brun kärrhök över våtmarken och drog norröver. Ute i blankvattnet hittade vi två par årtor, två par skedänder, minst två par snatteränder samt krickor, gräsänder, knipor och grågäss.  I söder såg vi två svartsnäppor som födosökte i de grundare partierna.

Kent och jag hade satt upp ett nät och lyckades fånga och ringmärka en göktyta. Många hade inte sett en göktyta på riktigt nära håll och tytan charmerade många med sina halsvridningar.

Så dyker en sträckande uggla upp på hög höjd. Den attackeras av kråkor och stiger högre för att undvika kråkorna. Avståndet blev alltför stort för säker artbestämning men vi var övertygade om att det var en Asio-uggla, dvs en horn- eller jorduggla. Ugglan försvinner mot norr. Det dröjer inte länge innan ytterligare en Asio-uggla ses sträcka mot norr, men denna gång så nära att vi kan artbestämma den till jorduggla.

Vi spanar av fälten mot Mommehål och någon upptäcker en småspov. Under tiden som vi spanar på småspoven dyker ytterligare en jorduggla upp. Denna gång flyger den på låg höjd och födosöker på andra sidan våtmarken, den ger sig av mot Målserum och försvinner. Efter ca 30 min dyker en jorduggla på nytt upp på andra sidan våtmarken där den sätter sig i toppen av en torraka. Är det ytterligare en, eller har den förra rundat oss och kommit tillbaka?

Ytterligare en hel del arter sågs och hördes, t.ex ormvråk, trana, strandskata, buskskvätta, svartvit flugsnappare, sävsparv, sångsvan, kanadagås, rödbena och enkelbeckasin. När vi lämnade tornet ropade en vattenrall strax intill.

Åtminstone jag var nöjd med kvällen och förhoppningsvis även de andra 18!

Larsgunnar Nilsson 

 

Uhuu….. Inget spöke, men en äkta jorduggla! Fotot taget av Mathias Näslund genom Larsgunnars tubkikare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *