Rapport Kommunracet/ Allhelgonatävlingen Lördag 3 och söndag 4 november

Kl 05:15 på lördagsmorgonen, kunde helgens första art, en kattuggla, noteras och 17:26 på söndagen hamnade den sista, en hornuggla, på resultatlistan. Däremellan hade 23 deltagare lyckats att se/höra ytterligare 113 arter. Således slutade vi i år på 115 arter, vilket är ynka én art från vårt bästa resultat.

 Vi var många som gav oss ut i den ”grå november” och fick fina natur- och fågelupplevelser, när det normalt tar emot litet för fågelskådare att ge sig ut. Bland guldkornen kan nämnas tretåig mås, skärsnäppa och dvärgbeckasin, som skärgårdskarlarna Mathias och Mats lyckades hitta vid sidan av många andra skärgårdsarter. Vi som var kvar på land kunde beskåda den spetsbergsgås som rastat vid Mommehål en längre tid. Pilgrimsfalk på sjukhuset, kungsfiskare i Gamleby hamn och svart rödstjärt vid Örserums pappersbruk är andra exempel på trevliga arter. Pga det milda vädret var det ovanligt lätt att hitta arter som tofsvipa, enkelbeckasin, sånglärka och ängspiplärka, vilka kan ha lämnat oss om vädret varit ofördelaktigt. Alla simänder (utom årta) hamnade också på artlistan.

 Sämre var det dock med rovfåglar och varken kungsörn, blå kärrhök eller duvhök hittades. Den mest eftersökta och ej påträffade arten var kanadagås.

 På lördagskvällen samlades vi för att att äta gott och umgås med inriktning på samtal om fåglar i allmänhet och lördagens observationer i synnerhet. Det blev en riktig lyckad och trivsam kväll, som avslutades med att dra upp strategin för att under söndagen täppa till luckorna.

 Nu är det bara ett år kvar!

 Magnus

Art nr 115 – en hornuggla – fastnade i Larsgunnars nät vid Stuverum under sena eftermiddagen på söndag. Foto: Per H.Nilsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *