Onsdagsskådning vid Gränsö 2019-05-29

Vilken kväll det blev!  Onsdagsskådningen med fågelklubben på Gränsö blev hellyckad, vilket alla 24 deltagare var överens om. Dagens friska vind hade mojnat. Omgående efter samlingen vid Bondbacken hörde vi törnsångare och ärtsångare. Strax intill sjöng lövsångare och bofink pedagogiskt så att alla lärde sig skillnaden. Under promenaden till Fiskartorpet hörde vi svarthätta och trädgårdssångare och inge lär hädanefter missa skillnaden. En svartvit flugsnappare stämde in i kören och i bakgrunden hördes koltrastens ljuvliga flöjttoner.

Vid Fiskartorpet satt ladusvalor på tråden och även de sjöng när vi passerade. Bäst av allt – en härmsångares förföriska sång hördes från en trädtopp. I buskagen mot stranden satt en rörsångare med sin kaxiga sång och strax stämde en näktergal in. Nu fattades bara en grönsångare bland målarterna och den lyckades alla få höra lite närmare Lillön. På vägen tillbaks förbi slottet såg vi en sparvhök, en lärkfalk flög förbi och gröngöling och steglits hördes.

Nu skulle det passa bra med några nattarter, sa någon. Jovisst Kent fick syn på en kattuggla i en ek helt nära. Vi fick se hur kattugglan fångade en mus, samtidigt som koltrastarna varnade ljudligt. Tack vare Magnus fantastiska hörsel fick vi in allt vi hade förväntas oss och lite till.  Vad mer kunde vi önska oss?

Larsgunnar Nilsson

Foto: Larsgunnar Nilsson

Foto: Leif Rosander

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *