Rapport från nattfågelexkusionen vid Uknö fredag 14 juni

En härlig nattfågelkväll med TFK vid Uknö fågellokal! 26 glada skådare fick före skymningen se bl.a 17 eleganta svartsnäppor och två brushanar i praktdräkt. På vadarängen sågs vackra skedänder, bläsänder, krickor, snatteränder med ungar, par av tranor och sångsvan med ungar, gråhägrar som skriade och mängder av grågäss med ungar.

I skymningen drog näktergalarna på för fullt, rörsångare sjöng i vassen, en smådopping drillade, enkelbeckasiner både tickade och brummade och tofsvipor och rödbenor hördes ständigt varna sina ungar. Och göken han gol både här och där.

Men efter 22:30 kom höjdpunkten – en småfläckig sumphöna drog igång sitt droppande helt nära oss. Vi lämnade Uknö och tog vägen förbi Vittinge där några fick höra en vaktel slå några slag från gärdet. En nattskärra spelade från tallskogen intill och när vi senare stannade vid Råberga hördes ytterligare två nattskärror samtidigt. Här slutade vi den officiella exkursionen.

Några av oss fortsatte till Hummelstad och lyssnade på en kornknarr som snärpte utav bara attan! Vilken kväll!

Larsgunnar Nilsson

Fin utsikt  ner mot Vadarängen från ”Berget” denna härliga sommarkväll. Foto Larsgunnar Nilsson.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *