Exkursion till Storkläppen 21 sept 2019

Vår populära resa till Storkläppen blev tidigt fullbokad även i år. Vid Källvik stod tolv förväntansfulla anmälda deltagare med handkikare, kameror, tubkikare och annat pick och pack från Tjust fågelklubb och väntade i mörkret på båten som skulle ta oss ut till Storkläppen. Båten gick Kl. 06 och tog oss den fina båtturen i lugn sjö ut till fyren med vy mot öppet hav.  Tre andra medlemmar i klubben slöt upp med egna båtar. Klart väder gjorde att vi även i år fick ynnesten att uppleva solen stiga upp ur havet.

Hur blev de med fåglar då? Svag sydvästlig vind och sol var kanske inte bästa förutsättningarna för skådning av sträckande fåglar och det blev som förväntat relativt lugnt på den fronten. Några arter blev det dock och det noterades bland annat sträckande smålom, gråhakedopping, bläsand, stor och småskrake, ejdrar, sjöorre, svärta, tobisgrissla, tordmule och sillgrissla.

Runt ön och på omliggande skär sågs ladusvala, sädesärla, skärpiplärka, kärrsnäppa, större strandpipare, sparvhök och havsörn.  Höjdpunkten var nog ändå en fjällvråk som flög över oss i låg höjd och flera fångade den på bild.

Det blev en solig och skön dag och de flesta hittade avkoppling i att vandra runt och njuta av fjärilarna (flera amiral och tistelfjärilar), sländorna och den vackra växtligheten som finns att hitta på den annars rätt kala ön.

Klockan 12 kom båten och hämtade oss och det var ett nöjt gäng som tog farväl med Storkläppen för i år.

Per och Jeanette

 

Foto: Per Hedley Nilsen

Foto: Sven Halling

Foto: Ingrid Hjortvid Johansson

Skärpiplärka i fri stil. Foto: Sven Halling

Fjällvråk. Foto: Ingrid Hjortvid Johansson

Foto: Sven Halling

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *