Lyckat presentation om Ejderhusen vid Hävringe

Drygt 30 personer tog sig ledigt denna lördagseftermiddag för att lyssna på Björn Erixons presentation om deras ejderprojekt vid Hävringe i Södermanlands skärgård.

Björn som är aktiv i fågelföreningen Tärnan  (för fågelskådare i Nyköping och Oxelösund) berättade om deras erfarenheter efter utsättning av ett stort antal (ca 60 stk) ejderhus på ön Hävringe. En viktig erfarenhet var att ådorna föredrar de husen som har en mer öppen konstruktion och ratar de som är för slutna.  Dessa ”öppna” husen blev modell för de husen som vi i Västervik byggde och satte ut i 2018.

Deras viktigaste erfarenheten var dock att ådorna väljer att häcka i de ejderhus som ligger nära bebyggelse. Detta gällde även de frihäckande. De ejderhus som ligger på längre avstånd från bebyggelse blir inte använda. Av detta har man dragit slutsatsen att ådorna har lärt sig att de kan hitta skydd från havsörnar i närhet till människor (eller åtminstone deras hus).

Detta ledde till många nya frågor och det blev en spännande diskussion bland de närvarande.  Inte minst ledde det till att det uppstod många frågor till vårt eget ejderprojekt här i Tjust.  Har vi placerat husen på fel plats?  Kanske skall vi även fundera på om vi skall sätta ut ejderhus i den inre skärgården i framtiden? Vi får se vad framtiden visar.

Det blev en väldigt lyckad träff med en fin presentation – där Tjust fågelklubb bjöd på god fika.

Björn Erixon från Fågelföreningen Tärnan.  Foto: Per H.N.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *