Skräntärna en ansvarsart för EU i Östersjön – Ulrik Lötberg

Vi fick en väldigt intressant genomgång av Ulrik Lötberg över skräntärnas liv både under häckningstid och under flyttningen till Västafrika. Ulrik är projektledare för BirdLife Sveriges projekt Skräntärna.

Visste du att skräntärnan föredrar mörtfiskar och abborre och ofta fiskar i sötvattensjöar trots att den häckar i ytterskärgården? Skräntärnan är värdens största tärna med ett vingspann på upp mot 1,4 m. I Östersjön finns större delen av den europeiska populationen och vi har ett speciellt ansvar att skydda både arten och dess häckningslokaler. Predatorer på skräntärnans ägg och ungar är framförallt havsörn och gråtrut. I Tjust finns en stor koloni på Älgsbådarna där uppemot 50 par har häckat. Söder om oss på Furön utanför Oskarshamn finns en annan stor koloni, liksom på Spyskär/Dannskär/Röskär i Gryts skärgård just på gränsen mot Tjust.

Vi var 34 deltagare – synd att alla ni andra inte kom – ni missade något som vi andra njöt av!

Larsgunnar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *