Exkursionsrapport, Nyckelbergsskogen Hummelstad

Vi var drygt 15 personer som trotsade värmen för att titta närmare på den unika sammansättningen av växter i Nyckelbergsskogen. Inne i skuggan var det dock hyfsat svalt och det gavs tillfälle att titta närmare på ryl, skogsknipprot, klockpyrola, grönpyrola, tallört och murgröna.

Dagens huvudnummer var dock den lilla skogsorkideen knärot, som, till skillnad från tidigare nämnda arter, fortfarande blommade. Arten finns rikligt i skogen och mer 100-200 bladrosetter hittades. Något 10-tal blommade eller hade blommat och alla fick möjlighet att lära sig växten och dess krav på miljön.

Gemytligt fika intogs uppe på Nyckelberget med en vidunderlig utsikt över Långsjödalen och i en av tallarna satt en tallticka, en god indikator på hög ålder hos trädet.

Fågellivet denna varma augustiförmiddag var dämpat, men enstaka lövsångare, gärdsmygar, grönsiskor, nötväckor och svartmesar noterades.

Stort tack till Eddy som deltog som extra exkursionledare!

Magnus Kasselstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *