Vårskådning i december!

Vadarängen har de senaste dagarna varit fylld av vatten och fåglar. Idag (9/12) sågs inte mindre än 6 olika arter simänder! Det var mest gräsänder, en del bläsänder , några krickor och snatteränder samt 1 stjärtand och 1 skedand. Den sistnämnda är den första vinterobservationen av arten i kommunen.

Bland de ca 135 sångsvanarna, som genom sina trumpetande förstärkte fågelupplevelsen, sågs 1 kanadagås och 2 grågäss. Upp till 50 starar har födosökt tidigare i december, men idag var de bara 4.

1 varfågel sågs ryttla över strandkanten och satte sig senare i en björktopp, där den först lät som en ringklocka innan den började sjunga! Någon tofsvipa hittade vi inte, men när vi senare spanade av strandkanten nedanför Bjursunds herrgård födosökte där 2 ex. Dessutom sågs en ormvråk på lokalen och 1 sävsparv vid Friholmen.

Gråväder och corona – ja, inte spelade det någon roll. Dagens exkursion var rena hälsokuren!

Magnus Kasselstrand – 9 december 2020

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *