Nyårsracet 2021

Mulet, tidvis regn med snöinslag, ett par plusgrader och svag till måttlig vind var väderförutsättningarna för deltagarna i årets första programpunkt. Nu, på morgonen 2 januari, finns 84 arter rapporterade av 29 deltagare inlagda på Artportalen, vilket gör att vi hamnade på 13:e plats av Sveriges 290 kommuner denna första dag av 2021.

December 2020 var mycket mild och arter som kanadagås, grågås, bläsand, kricka, vattenrall och stare hade dröjt sig kvar vid Uknö. Däremot sågs varken stjärtand, tofsvipa eller ängspiplärka, arter som noterats på lokalen fram till julhelgen. De allt mildare vintrarna har gjort att t ex ormvråkar, hägrar och rödhakar numera övervintrar i ökad omfattning.

Att som fågelskådare ha tillgång till kusten vintertid är en förmån och storlom, smålom, svärta, sjöorre, skärsnäppa och skärpiplärka noterades under racet.
Ovanliga arter som sågs var mindre sångsvan (2K-fågel kvar sedan ca 2 veckor vid Uknö), mandarinand (kvar sedan slutet av oktober 2020 vid Gertrudsvik) och pilgrimsfalk (honan på sjukhuset). Även kungsfiskare (Nygård) och smådopping ( 2 ex Notholmen) är värda ett omnämnande.

Resultat. 58 arter noterades av Anders Sjögren, Eddy Kasselstrand (som såg den första fågeln för året – en kattuggla kl 00:05 vid Brotorp!) och Magnus Kasselstrand, tätt följda av Rainer Winkler 57 och Mats Gotnier 51.

Gott Nytt Fågelår
Magnus Kasselstrand

Foto: Eddy Kasselstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *