Ärtsångare i januari!

Vintern har varit mild och mestadels snöfri fram till mitten av januari, då kall luft drog ner bakom ett snöfall som täckte marken utom precis vid kusten. Detta tryckte fram fåglar som dvärgbeckasin, forsärla och inte minst en ärtsångare! Göran upptäckte den alldeles utanför sin bostad 16/1 och fågeln är fortfarande kvar i skrivandets stund (20/1). Den låter sig väl smaka av utlagda äpplen, brödsmulor mm. Den ser mycket pigg och fräsch ut och har vant sig vid att det är rätt mycket folk i rörelse. Från Görans trappa kan man se den födosöka på bara några meters avstånd.

Ärtsångaren borde nu vara i östra Afrika där vinterkvarteren för vår ras Curruca curruca curruca ligger. Tankarna på att detta skulle kunna vara en östlig ärtsångare av någon av raserna C.c.halimodendri (stäppärtsångare) eller C.c.blythi (sibirisk ärtsångare)väcktes ganska omgående.

Problemet är dock att säker bestämning inte är möjlig utan DNA! Så nu görs försök att samla in spillning, hittills utan framgång. Locklätet kan också ge vägledning, så försök ska göras att spela in den mestadels tysta fågeln. Tänk om ärtsångaren har sitt ursprung i Mongoliet eller Sibirien!

Fyndet av ärtsångaren på Långskärsgatan är blott det femte januarifyndet i Sverige sedan 2000. Det finns bara ett godkänt av vardera stäppärtsångare och sibirisk ärtsångare i Sverige, samt ytterligare 6 fynd av till ras obestämda östliga ärtsångare.

Magnus Kasselstrand

Ärtsångare Foto: Stefan Kasselstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *