En händelserik berguvsvecka

I år har jag fångat och ringmärkt hornugglor på Lugnetberget strax intill bostaden vid norra Piperskärr i Västervik. Ibland händer det oväntade! När jag kontrollerade nätet strax före kl 11 på måndagskvällen den 22 mars kunde jag konstatera att en hornuggla hade fastnat mitt på nätet men att även något som liknade en hornuggla men modell tio gånger större, nämligen en berguv, satt fast i bortre delen av nätet!

Det var med stor försiktighet jag lyckades få loss uven ur nätet och bära den hem till garaget, mitt tillfälliga ringmärkningslaboratorium. Nu var jag tvungen att purra Gunilla för att få lite assistans. Jag vågade nämligen inte släppa mitt grepp om tarserna. Men med Gunillas hjälp kom ring och ringmärkartången fram och jag lyckades popnita fast ringen på höger tars. Berguven vägdes på
badrumsvågen och vikten var 2,6 kg, dvs med stor sannolikhet en hona. Dessutom icke häckande och därför yngre än tre år eftersom en häckande hona ruvar äggen vid denna tid på året. Därefter fick hon friheten tillbaka och jag fick ta hand om ytterligare tre hornugglor den kvällen.

På tisdagen den 23 mars hämtade jag den av Joakim Karlsson tidigare omhändertagna berguvshanen hos Vilthjälpen i Oskarshamn. Nu var den redo att möte friheten igen och dessutom fullproppad med möss. Att det var en hane beror av att vikten var 2,2 kg (trots alla möss i magen). Vi släppte den i området där den hittades trafikskadad och Joakim fick högtidligen ge den sin välsignelse när han satte ner den på en
stubbe. Antagligen var den mätt och trött efter resan i en låda så den satt kvar ända tills jag varligt stötte till den. Då flög den med mäktiga vingslag tvärs över ett fält och slog sig ned i ett träd. Joakim hörde den hoa senare på kvällen, vilket antagligen var en hälsning om tack för hjälpen!

På torsdag den 25 mars ringer Joakim och berättar att en bekant just hittat en död berguv i Kisa (Östergötland). Eftersom den var ringmärkt och eftersom Kent och jag vill ha bilder på berguvsvingar för åldersbestämning åkte jag till Kisa och hämtade uven på fredags morgon. Väl hemma blev den fotograferad av Kent och mig, mätt och vägd. Vikten var 2,1 kg och vinglängden 465 mm, dvs en hanne. Av utseendet på större handtäckare och armpennor kunde vi konstatera att det var en adult fågel.

Eftersom berguven tillhör ”Statens vilt” skall den skickas till Naturhistoriska Riksmuseet (NRM). Jag kontaktade NRM och de skickade förpackning för att kunna sända uven till dem. Kontaktpersonen meddelade också att uven kommer att skickas till Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för analys av dödsorsak. Eftersom uven var ringmärkt anmälde jag dessutom återfyndet till Ringmärkningscentralen. Det skall bli spännande att få besked om ringmärkningsplats och datum. Ringen tillhörde nämligen inte
de nummerserier Kent och jag har.

Larsgunnar

Foto: Gunilla Nilsson

Foto: Larsgunnar Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *