Pilgrimsfalken på sjukhustaket

De senaste fem  vintrarna har vi haft ett kärt besök av en Pilgrimsfalk i Västervik. En ståtlig hona har vi hela tiden trott.  Pilgrimsfalken har hållit till på taket vid Västerviks sjukhus och har varit möjligt att observera på närt håll när den har rastat eller jagat.  I början på mars i år (2021) blev den tyvärr hittat död.

Nu har rapporten från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) kommit. Här är några utdrag: Pilgrimsfalken var en vuxen hane i dåligt hull. Den hade mycket rikligt med parasiter (Serratospiculum) i luftsäckarna. Mag-tarmkanalen var tom på innehåll.

I övrigt sågs inga sjukliga förändringar vid obduktionstillfället. Virologisk undersökning avseende fågelinfluensavirus visade förekomst av högpatogen
(sjukdomsframkallande) fågelinfluensa.

Slutsats:
Pilgrimsfalken har dött av fågelinfluensa. Neuroaminidasvarianten (N-typ) har inte fastställts med PCR. Detta kommer att göras vid ett senare tillfälle.

Min kommentar:  Antagligen var den vid dåligt hull beroende på att den varit sjuk ett tag. Kan orsaken till att den hade parasiter i luftvägarna också vara att den varit i dåligt skick under en tid? Men, var det en hane? Vi har alla år antagit att det var en hona både beroende på storlek i jämförelse med andra fåglar och hur hon/han betedde sig.

Larsgunnar

 

”Pillen” Oktober 2018 Foto: Per Hedley Nilsen

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *