Tjäderlek med dödlig utgång

Nu är tiden för tjädertupparnas uppgörelse om hönorna på spelplatserna. Bataljerna kan gå ganska våldsamt till med hugg och slag, eftersom de hormonstinna tupparna är utrustade med kraftfulla vapen i form av näbb, klor och vingar. Erik Rosenberg beskriver de ljudliga uppgörelserna som att ”En
djurskyddstant skulle säkert ropa på polis”. Att striderna slutar med att en av kompatanterna dör är däremot mycket ovanligt. Ingemar Hjort skriver i sin förnämliga bok ”Tjädern en skogsfågel”: ”men det har under mina nära två decennier med tjäder bara inträffatett par gånger att vi noterat dödlig
utgång”.

Detta hände dock på en spelplats i kommunen nu i veckan, då vi fick tips om en död tjädertupp i skogen. Väl på plats kunde vi konstatera att den döda tuppen och spåren runt den, entydigt tydde på en strid mellan två tuppar som slutat med den enes död! Skadorna på den döda tuppen inskränkte
sig till halsen och det är troligt att den döda tuppens rival har fått ett fast grepp om halsen med näbben. Vilken dramatik!

Magnus

 

Vackert mönster, övre stjärttäckare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *